2 מתכונים בלתי שגרתיים לשבועות
אני חוגגת את חג השבועות כבר 40 שנה. חגגתי בבית הוריי עם כל המשפחה כאשר הייתי ילדה קטנה והיום אני חוגגת עם משפחתי הצנועה ולעיתים גם עם חברים ובעבודה. אני לא ניחנתי בכוחות טלפתיים או סגולות על-טבעיות, אבל אני בהחלט יכולה לנחש פחות או יותר מה יחכה לי על שולחן חג השבועות. אני מניחה שגם אתם יכולים לנחש. זה בדרך כלל מסתכם בעוגת גבינה לקינוח, בקישים ופשטידות למנות עיקריות וסלטים כמנות ראשונות. זה לא שיש לי משהו נגד קישים או פשטידות, בטח שאין לי תלונות כנגד עוגות גבינה ואני ממש אוהבת סלטים, מה שכן – יש לי בעיה עם שעמום.
יש יותר מ-3 מתכונים לשבועות, תאמינו לי, בדקתי
חכם סיני אמר פעם ש"תמיד יש יותר מדרך אחת להגיע מנקודה אחת לשנייה", וזה נכון גם לגבי שולחן חג השבועות. אז נכון, אפשר להמשיך להכין את אותם מתכונים לשבועות שנה אחרי שנה, אולי אפילו נשפר אותם או נשכלל אותם עקב הניסיון הרב שצברנו עם השנים. אבל גם אפשר להפתיע, לרגש, לחדש ולהיות רלוונטי גם בחג השבועות.
חג השבועות הוא לא רק חג של גבינות
אנחנו קושרים באופן אינטואיטיבי בין חג השבועות לבין מוצרי חלב, אבל למעשה חג זה גם קשור לשבעת המינים. הביכורים אותם אנו נושאים על כתפינו בחג בשבועות כוללים את שבעת המינים: את התמר, החיטה, הגפן, התאנים, הרימונים, הזית והשעורה. כך שאם חשוב לכם לשמור על קשר המסורת שבין חג השבועות לבין המאכלים, ניתן בהחלט לשלב בארוחת החג מתכונים לשבועות הכוללים אחד או יותר משבעת המינים.
אז אם בא לכם לשבור קצת את השגרה בחג השבועות הקרוב, הנה 2 מתכונים לשבועות שיפתיעו את כולם במקוריות שלהם, באיכות שלהם וברלוונטיות שלהם לחג השבועות.
אתם רושמים?
מרק יוגורט עיזים בשילוב גרגרי חומוס מתובלים / אתר סוגת בשיתוף וואלה! אוכל,
מאת אורלי פלאי ברונשטיין
הרכיבים הדרושים:
עבור גרגרי החומוס:
כוס חומוס
3 כפות שמן, רצוי שמן זית
כפית סודה לשתייה
1 צ'ילי ירוק – לקצוץ
כפית סומק
מלח
פלפל
עבור המרק:
ליטר יוגורט עיזים
כף נענע – מיובשת
2 שיני שום – לכתוש
חצי כוס בורגול
מלח
פלפל
עבור הפיתות:
2 פיתות – לחצות לרוחב, ולאחר מכן לחתוך למשולשים
כפית זעתר
מלח גס
2 כפות שמן זית
ההכנה:
- בקערה שימו את גרגרי החומוס, הסודה לשתייה והרבה מים והשרו למשך 12 שעות לפחות. שימו לב, יש להחליף את המים במהלך ההשריה כשלוש פעמים.
- סננו את גרגרי החומוס ושפשו את הגרגרים בידיים או בעזרת מגבת כך שהגרגרים יופרדו מן הקליפות שלהם.
- הניחו את גרגרי החומוס בתוך סיר גדול עם הרבה מים ובשלו למשך כשעתיים או עד אשר הגרגרים הופכים רכים. לאחר מכן, סננו אותם.
- במקביל אפשר להכין את הפיתות: צקו שמן לקערה קטנה, הוסיפו גם תבלינים וערבבו היטב.
- הברישו את הפיתות בשמן והתבלינים.
- הניחו את הפיתות על תבנית מרופדת בנייר אפיה.
- קלו את הפיתות במשך 10 דקות בתנור חם, עד שהן הופכות לזהובות ופריכות.
- השרו את הבורגול למשל רבע שעה בקערה עם מים חמים.
- סננו את הבורגול.
- הכנת המרק: צקו את היוגורט לסיר קטן והוסיפו את השום, המלח, הנענע והפלפל.
- חממו על להבה נמוכה את היוגורט והתבלינים והוסיפו את הבורגול. טעמו ותקנו את התיבול לפי טעמכם. לבסוף הסירו מהאש.
- חוזרים לחומוס: שימו שמן במחבת חמה והעבירו אליה את החומוס המבושל.
- תבלו בפלפל, סומק, צ'ילי ומלח.
- הכנת המנה: צקו את היוגורט החם לקעריות הגשה יפות והניחו 2 כפות גרגרי חומוס על גבי המרק.
- הגישו את המרק לצד הפיתות.
בתאבון!
חיטה בשומשום וירקות / אתר סוגת
הרכיבים הדרושים:
2 גזרים בגודל בינוני
כוס חיטה
בצל בגודל בינוני עד גדול
150 ג' פטריות טריות
2 קישואים בגודל קטן
חצי כוס טחינה גולמית
חצי כוס מים חמים
קורט רוטב סויה
מעט זנגוויל
כף חמאה
כף שמן
שומשום
מלח
ההכנה:
- בשלו את החיטה בסיר עם מים. שימו לב שגובה המים יהיה 2 סנטימטרים מעל החיטה. אם מים מתאדים הוסיפו עוד מים.
- הסירו מהאש לאחר שהחיטה מתרככת.
- סננו את החיטה מהמים ותבלו במלח.
- חתכו את כל הירקות לפרוסות עבות.
- במחבת המיסו את החמאה ואת השמן.
- הוסיפו למחבת את הבצל ואת הגזר וערבבו עד שהם הופכים פריכים.
- הוסיפו למחבת גם את הקישואים ואת הפטריות והמשיכו לטגן למשך כ-5 דקות.
- בקערה נפרדת ערבבו את הטחינה עם מים עד שמתקבלת טחינה חלקה.
- העבירו את החיטה לצלחת הגשה יפה, על גביה הניחו את הירקות ואז את הרוטב.
- קשטו בשומשום.
- הגישו חם.
בתאבון וחג שבועות שמח!